Stress

Het is niet handig in de zwangerschap, maar soms is het niet te voorkomen dat je te veel spanning hebt. Bijvoorbeeld over je werk, geld, je relatie of omdat je je angstig voelt.

Stress heeft invloed op jezelf en op de baby in je buik

Langdurige en ernstige stress heeft invloed op je lichaam en kan ook invloed hebben op je baby in de baarmoeder. Je lichaam wordt door de stress moe en heeft te veel spanning. Dat is slecht voor de groei en ontwikkeling van je baby. Overmatige stress kan ook leiden tot problemen tijdens de bevalling, waardoor jij of je baby in nood komt. Na de geboorte kan je baby ook minder goed omgaan met stress. Sommige baby's huilen daardoor veel, andere baby's hebben moeite met drukte, veranderingen of spanning. Je helpt jezelf én je baby als je probeert de oorzaken van je spanningen aan te pakken. Praat erover met je werkgever of met je partner. Het is ook altijd verstandig om je zorgen met je verloskundige of huisarts te bespreken.

Tips om stress te vermijden

  • Probeer op tijd naar bed te gaan en eventueel 's middags even te gaan slapen. Ook als je je niet moe voelt is dat een goed idee. Door de stress merk je soms niet op hoe moe je bent.
  • Probeer dagelijks voldoende te bewegen. Als je beweegt, komt er 'endorfine' vrij in je lichaam, waardoor je je blij en gelukkig gaat voelen. Dat is gezond voor jou en daardoor ook voor je baby.
  • Eet regelmatig en gevarieerd, ook als je geen honger hebt.
  • Ga af en toe iets doen dat je gedachten verzet, bijvoorbeeld naar de bioscoop of bij vrienden op bezoek.
  • Ga dagelijks minimaal een kwartiertje liggen met je handen op je buik en probeer je aandacht te richten op je baby.
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0525 - 788 101 of neem online contact op