Soa en zwangerschap

Er zijn soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) die bij de zwangerschap of geboorte problemen kunnen geven. Alle zwangere vrouwen krijgen daarom in Nederland onderzoek aangeboden naar deze soa's: hiv (aids), syfilis en hepatitis B.

Chlamydia

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. De infectie verloopt vaak onopgemerkt en kan leiden tot een eileiderontsteking of een bekkenontsteking. Dit kan onvruchtbaarheid en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap tot gevolg hebben.

Van chlamydia is bekend dat het de kans op voortijdig breken van de vliezen of te vroege weeën verhoogt. Ook kan het een oogontsteking of een longontsteking veroorzaken bij de pasgeboren baby.

Chlamydia is goed te behandelen. Ook tijdens de zwangerschap of bij het pasgeboren kind.

Gonorroe

Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Vrouwen hebben vaak geen klachten van de infectie. Gonorroe kan eileiderontsteking veroorzaken of een bekkenontsteking. Gonorroe kan leiden tot onvruchtbaarheid of tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Een zwangere vrouw kan gonorroe overdragen op haar baby. Gonorroe kan, net als chlamydia, een oogontsteking of een longontsteking bij de baby veroorzaken.

Gonorroe is goed te behandelen. Ook tijdens de zwangerschap of bij het pasgeboren kind.

Syfilis (lues)

Syfilis kan overgedragen worden op de baby en verschillende aangeboren afwijkingen veroorzaken. In Nederland worden daarom alle zwangere vrouwen getest op syfilis. Als een zwangere vrouw syfilis heeft, wordt zij zo snel mogelijk met antibiotica behandeld om te voorkomen dat het kind geïnfecteerd wordt.

Herpes genitalis

Herpes kan op de baby worden overgedragen en onder andere een hersenvliesontsteking veroorzaken.

Overdracht van herpes van moeder op kind gebeurt eigenlijk alleen wanneer je op het moment van je bevalling een eerste herpesaanval hebt in of rond de vagina. In dat geval wordt een keizersnede aangeraden.

Ben je al veel langer bekend met herpes, dan heeft je lichaam al een goede afweer kunnen opbouwen. Meld wel bij je huisarts en de verloskundige dat je soms last hebt van herpes, maar meestal kan de baby gewoon langs de normale weg geboren worden.

Vanwege de goede maatregelen die we bij een herpesaanval kunnen nemen, is het in Nederland zeer zeldzaam dat een pasgeborene herpes oploopt.

Hiv en aids

Hiv kan bij de geboorte worden overgedragen van moeder op kind. Door de moeder tijdig te behandelen met hiv-remmende medicatie, wordt overdracht bijna altijd voorkomen. Daarom worden in Nederland alle zwangere vrouwen getest op hiv.

Omdat hiv ook kan worden overgedragen via moedermelk, wordt borstvoeding door vrouwen met hiv afgeraden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus dringt de levercellen binnen en veroorzaakt daar een ontsteking. Vaak verloopt de infectie zonder dat je er iets van merkt.

Een moeder die het hepatitis B-virus bij zich draagt, kan haar baby tijdens of na de geboorte besmetten. Baby’s van moeders met hepatitis B worden direct ingeënt. In Nederland worden alle zwangere vrouwen getest op hepatitis B.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0525 - 788 101 of neem online contact op