13- en 20-wekenecho

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Met de 13- en/of 20-wekenecho kun je tijdens de zwangerschap laten onderzoeken of je kind ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. Het zijn een uitgebreidere echo's dan de termijnecho, waarbij wordt gekeken hoe lang je zwanger bent.

Uitgebreid gesprek

Overweeg je om een 13- en/of 20-wekenecho te laten doen? Dan heb je eerst een uitgebreid gesprek met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over waarom je de echo wilt laten maken. Als je ervoor kiest een 13-wekenecho te laten doen, doe je mee aan een wetenschappelijke studie. Je tekent een formulier dat je daar toestemming voor geeft. Met dat onderzoek wordt bekeken of deze echo definitief moet worden ingevoerd in Nederland. Meer informatie over deze studie lees je op PNS.nl.

Ernstige lichamelijke afwijkingen opsporen met de echo

Bij de 13-wekenecho is het kind kleiner en minder ver ontwikkeld dan bij de 20-wekenecho. Veel afwijkingen zijn bij 13 weken dus nog niet te zien. Maar sommige, vaak ernstige afwijkingen wel. Naast een open ruggetje of een open schedel kunnen tijdens de echo ook andere ernstige lichamelijke afwijkingen worden gezien. Daarbij kun je denken aan een waterhoofd, hartafwijkingen, een breuk of gat in het middenrif of in de buikwand, afwezigheid of afwijking van de nieren en botten, en afwijkingen van armen of benen. Ook wordt onderzocht of je kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Echo biedt geen garantie

Als op de 13-wekenecho geen afwijkingen te zien zijn, kunnen die op de 20-wekenecho wel zichtbaar worden. Dan is je kindje groter en zijn dingen duidelijker te zien. De echo's bieden geen garantie dat je kind gezond is. Niet alle afwijkingen zijn te zien op een echo.

13- en/of 20-wekenecho is geen pretecho

Wordt het een jongen of een meisje? Je bent misschien nieuwsgierig, maar de 13- en 20-wekenecho zijn geen pretecho's. Het gaat om een medisch onderzoek, niet om het bepalen van het geslacht van je kind. Tijdens de 13-wekenecho mag niet naar het geslacht worden gekeken. Als het geslacht te zien is op de 20-wekenecho, kun je dat te horen krijgen, maar alleen als je daar om vraagt.

Niet verplicht

Het is je eigen keuze of je 13- en/of 20-wekenecho wilt laten doen. Heb je behoefte aan ondersteuning bij het maken van die keuze? Dan kun je altijd terecht bij de verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Heb je besloten dat je een 13- en/of 20-wekenecho wilt laten doen, dan maak je na een gesprek met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog zelf een afspraak bij een zorgverlener of zorginstelling in de buurt die de echo kan uitvoeren. Het inplannen van deze echo's kan pas nadat je een termijnecho hebt gehad. Dan is de uitgerekende datum immers zeker.

Je kunt op elk moment stoppen

Een echo kan je geruststellen over de gezondheid van je kind, maar de uitslag kan je juist ook ongerust maken en voor moeilijke keuzes stellen. Je bepaalt zelf of je een echo wilt laten maken. Een voordeel van de 13-wekenecho is dat er meer tijd voor vervolgonderzoek is dan na een 20-wekenecho. Ook kun je langer nadenken of je bij een ongunstige uitslag een vervolgonderzoek wilt laten doen. Tijdens het vervolgonderzoek kun je aangeven tot hoever je wilt gaan. Je kunt het vervolgonderzoek stoppen als je het toch niet wilt.

De kosten

De kosten van het uitgebreide gesprek en de echo worden vergoed uit de basiszorgverzekering.

Meer informatie over de echo's

Op PNS.nl kun je meer lezen over de 13- en 20-wekenecho. Op PNS.nl kun je ook een vergelijking van beide echo's zien.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0525 - 788 101 of neem online contact op