Zwangerschapstest

Misschien heb je het vermoeden dat je dochter zwanger is. Daar kun je natuurlijk behoorlijk van schrikken. Een kind krijgen is niet zomaar iets. Het zal een grote invloed hebben op haar leven.

Zwangerschapstest

Voordat je je zorgen gaat maken, is het verstandig om je dochter eerst een zwangerschapstest te laten doen. Hiervoor kan ze naar de huisarts gaan. Maar ze kan eventueel ook zelf een zwangerschapstest doen. Zwangerschapstesten zijn te koop bij de drogist of apotheek. Het is verstandig om meteen twee tests te kopen. Dan kan je dochter voor alle zekerheid de test een keer herhalen. Het testen kost maar enkele minuten en de test is behoorlijk betrouwbaar.

Wanneer kun je de test doen?

Zwangere vrouwen maken een zwangerschapshormoon (hCG) aan. Dit komt in de urine terecht. Eerst bevat de urine een klein beetje van dit hormoon, later steeds meer.

Normaal gesproken kan je dochter de test uitvoeren vanaf de dag dat ze ongesteld had moeten worden. Dit is ongeveer twee weken na de bevruchting. Eerder kan niet, want dan zou de test foutief kunnen uitwijzen dat ze niet zwanger is. Er zit dan immers nog niet genoeg zwangerschapshormoon in de urine. Bij twijfel is het dus slim om de test enkele dagen later nog eens te herhalen.

Aan de pil of met de pil gestopt?

Als je dochter net met de pil is gestopt, is het normaal dat het wat langer duurt voor ze weer ongesteld wordt. Denk je dat je dochter zwanger is? Wacht dan met de test tot de datum dat je dochter drie weken zwanger zou kunnen zijn. Dit geldt ook als je dochter aan de pil is en je denkt dat ze misschien toch zwanger is. Dit komt niet vaak voor, maar het is wel mogelijk.

Het uitvoeren van de test

Bij het uitvoeren van een zwangerschapstest is het belangrijk dat je dochter de eerste ochtendurine gebruikt. De ochtendurine is vers en niet te veel verdund. Ze kan de avond ervoor daarom ook beter niet te veel water drinken.

Het potje waarin je dochter de urine opvangt, moet goed schoon en droog zijn. Het mag bijvoorbeeld geen restjes schoonmaakmiddel bevatten. Volg verder de gebruiksaanwijzing bij de test. Raadpleeg bij twijfel je huisarts.

Ongewenst zwanger

Voor de meeste tienermeisjes is een zwangerschap onbedoeld. Misschien twijfelt je dochter over wat ze wil doen (kind houden, kind afstaan, abortus). Hiervoor kan ze terecht bij diverse hulpinstanties.

Kijk voor hulp op Fiom.nl (specialist bij onbedoelde zwangerschap en afstammingsvragen).

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0525 - 788 101 of neem online contact op