Piercings en tatoeages

Een piercing is een gaatje in de huid voor een sieraad. Dat gaatje kan bijvoorbeeld in je oor, neus, navel, wenkbrauw, tong of lip zitten. Een tatoeage wordt aangebracht met een apparaat dat met een naald gaatjes in de huid prikt en inkt in de gaatjes brengt.

Piercings en tatoeages als sieraad

Piercings en tatoeages worden al sinds mensenheugenis aangebracht. Gaatjes in oren voor oorsieraden zijn ook piercings, al gebruiken we die naam er niet voor. Knopjes in neusvleugels, meerdere ringetjes langs de oorrand... allemaal piercings die als sieraad worden gezien. Hetzelfde gebeurt met tatoeages, die ook modetrends volgen. Met harten, bloemen en teksten laten mensen zien van wie ze houden. Of ze eren er iemand mee, die overleden is. Ook liefde voor een (huis)dier kan worden afgebeeld in een tatoeage. In de tattooshop kan uit veel ontwerpen gekozen worden, maar je kunt in overleg met de tatoeëerder ook zelf een ontwerp maken.

Identiteit

Piercings en tatoeages worden ook wel gebruikt om je identiteit te bevestigen. Jongeren laten daarmee zien wie ze zijn, van welke muziek ze houden of van welke club ze fan zijn. Het komt ook voor dat ze met een tattoo laten zien dat ze zich afzetten tegen anderen en de samenleving. Vaak gaat het daarbij ook om groepsgedrag, bijvoorbeeld bij 'gothic' jongeren. Gothic jongeren dragen daarbij vaak zwarte kleding en make-up. Door hun afwijkende uiterlijk zetten ze zich af tegen anderen en proberen ze anderen misschien zelfs te choqueren.

Erover praten

Sommige mensen hebben een negatief beeld van piercings en tatoeages. Als ouder maak je je misschien zorgen wanneer je kind een piercing of een tatoeage wil. Het is dan verstandig om te bespreken waarom je kind dit wil. Praat samen over de positieve en negatieve kanten van een tattoo of piercing. We zetten een aantal aandachtspunten en (gezondheids)risico's op een rijtje.

  • De huid kan ontsteken.
  • Een tatoeage is in principe permanent; je houdt hem voor de rest van je leven. Met laseren verdwijnt hij nooit helemaal.
  • Je lichaam en de tatoeage veranderen van vorm als je ouder wordt.
  • Een tatoeage zetten doet pijn.
  • Een piercing in de tong of lippen kan problemen geven met verstaanbaar spreken, slikken en kauwen, en als je naar de tandarts moet, zit hij in de weg.
  • Een piercing kan er wel uit, maar het gaatje blijft.

Hygiëne

Laat piercings of tatoeages zetten in betrouwbare piercing- en tattooshops. Een overzicht van zaken die een vergunning van de GGD hebben, vind je op Veiligtatoeerenenpiercen.nl van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze piercing- en tattooshops krijgen regelmatig controle. Vooral bij het zetten van piercings is hygiëne heel belangrijk om infecties te voorkomen, zeker wanneer kwetsbare of gevoelige lichaamsdelen gepiercet worden, zoals de tepels en de navel.

Toestemming van de ouder

Jongeren onder de 16 jaar hebben toestemming nodig van hun ouders (of verzorgers) om een tatoeage of een piercing te laten zetten. Als ouder moet je erbij aanwezig zijn. Jongeren onder de 16 jaar mogen nog geen tatoeages nemen op hun hoofd, hals, polsen, handen, in hun geslachtsdelen en tepels. Als je kind 16 of 17 jaar is, mag dit wel, maar heeft het nog wel jouw toestemming nodig.

Kinderen jonger dan 12 jaar mogen geen piercings of tatoeages nemen (met uitzondering van oorbellen). Een piercing- en tattooshop kan zijn vergunning kwijtraken als hij deze regels overtreedt.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0525 - 788 101 of neem online contact op