Verkoudheid

We zijn allemaal wel eens snipverkouden. Toch is het natuurlijk heel vervelend als je peuter zich niet lekker voelt, keelpijn heeft, snotterig is en constant moet niezen en hoesten.

Verkoudheid is een virusinfectie

Een verkoudheid is een besmettelijke virusinfectie van de bovenste luchtwegen. Er bestaat niet één verkoudheidsvirus: er bestaan er maar liefst meer dan tweehonderd! Kinderen hebben nog niet tegen al deze virussen weerstand opgebouwd. Daarom worden zij vaker verkouden dan volwassenen, die tijdens hun leven al met veel virussen in aanraking zijn gekomen. Kinderen kunnen tot wel tien keer per jaar verkouden worden.

De symptomen van een verkoudheid zijn:

  • een loopneus of een verstopte neus;
  • keelpijn, hoesten en niezen;
  • hoofdpijn;
  • spierpijn;
  • verhoging of;
  • vermoeidheid.

Een verkoudheid kan ook zorgen dat er niet genoeg lucht door de neus bij het middenoor komt. In dat geval kan je kind een oorontsteking krijgen.

Hygiëne

Leer je peuter om niet in de richting van een ander te niezen, maar dat het liefst in een papieren zakdoek te doen. Leer je kind in de halsopening van zijn shirt te hoesten of als dat niet lukt in zijn elleboog. Voor peuters is het nog moeilijk daaraan te denken, maar laat het ze wel al oefenen. Laat je kind ook de handen wassen na het neus afvegen. Door hoesten en niezen verspreiden ziektekiemen zich in de lucht. Zo kun je dus iemand anders ziek maken.

Geen geneesmiddelen tegen verkoudheid

Er bestaan geen geneesmiddelen tegen verkoudheid. Ook antibiotica helpen niet, omdat antibiotica alleen helpen tegen bacteriële infecties en niet tegen virusinfecties. Wel kun je bij de drogist verschillende middeltjes kopen die de symptomen kunnen verminderen, zoals hoestdrank, een verkoudheidsbalsem met menthol, neusspray of oorspray.

Een neusspray voor jonge kinderen is meestal een zoutoplossing. Die kun je ook zelf maken. Voeg aan een glas water een halve theelepel zout toe. Controleer of dit naar tranen smaakt en voeg eventueel meer zout of water toe om die smaak te krijgen. Druppel of spuit 's morgens en 's avonds de zoutoplossing in de neus van je peuter. Dit helpt het snot oplossen, zodat je kind beter kan ademhalen.

Er is ook neusspray met xylomethazoline voor kinderen (0,05%). Gebruik dit alleen als je kind niet kan slapen door de verstopte neus en zoutoplossing onvoldoende helpt. Spuit de spray voor het slapen en eventueel nog eens 's nachts in de neus, maar niet in de richting van het kwetsbare neustussenschot. Gebruik deze spray nooit langer dan een week.

Laat je peuter niet stomen boven een bak heet water. Het geeft meestal weinig verlichting van de klachten en de kans op ernstige brandwonden is groot.

Hulp inschakelen

Voor een gewone verkoudheid hoeven kinderen niet naar de huisarts. Ga wel met je peuter naar de huisarts als:

  • je peuter erg benauwd is of een piepende ademhaling krijgt;
  • je peuter steeds zieker wordt;
  • de klachten na verbetering weer erger worden;
  • je peuter langere tijd een zieke indruk blijft geven.

Kijk op Thuisarts.nl voor meer informatie over verkoudheid bij kinderen.

Als een kind voortdurend verkouden is, kan er ook een andere oorzaak zijn, zoals een allergie of vergrote amandelen. Uitgebreider onderzoek kan dan nodig zijn.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0525 - 788 101 of neem online contact op