Emoties van familie en vrienden

Ook familie en vrienden kunnen teleurgesteld zijn en verdriet hebben. Zij hadden net als jij een bepaald beeld en bepaalde verwachtingen van je kind. Daarbij kunnen ze verdriet hebben voor jou als ouder: omdat je nu zoveel zorgen hebt. Dit zien geeft een machteloos gevoel.

Ruime geven aan emoties

Het is goed als ook familie en vrienden zichzelf de ruimte gunnen voor het verdriet en andere emoties over de beperking, stoornis of (chronische) ziekte van je kind. Ook familie en vrienden kunnen door een rouwproces gaan, en hebben tijd nodig om alle emoties te verwerken.

Erover praten en lezen

Het liefst leggen familie en vrienden hun emoties over de beperking, stoornis of (chronische) ziekte van je kind, niet teveel bij jou als ouder neer. Jij hebt al genoeg aan je hoofd. Je kunt familie en vrienden adviseren om eens met lotgenoten te praten: andere opa's en oma's, ooms en tantes van kinderen met een beperking of ziekte. Ze zouden er ook meer over kunnen lezen.

Verdriet omzetten in iets positiefs

Laat familie en vrienden weten hoe ze je kunnen helpen bij de zorg. Zo geef je ze de kans om hun verdriet om te zetten in iets positiefs. Denk bijvoorbeeld aan het langsbrengen van een gezonde, warme maaltijd in het ziekenhuis. Of het oppassen op broers en zussen uit het gezin. Jouw gezin is ermee geholpen en het geeft anderen de kans om iets te kunnen betekenen.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0525 - 788 101 of neem online contact op