Verantwoordelijkheid

De meeste ouders willen dat hun kind gelukkig is en zich goed kan ontwikkelen. Daarom voelen zij zich verantwoordelijk voor hun kind vanaf het moment dat het geboren is.

Voor de wet verantwoordelijk

Naast je eigen verantwoordelijkheidsgevoel, ben je ook voor de wet verantwoordelijk voor je kind. Je hebt de plicht om je kind te onderhouden tot het 21 jaar is. Ook wanneer je bent gescheiden. Die onderhoudsplicht vul je meestal automatisch in:

  • Je voedt je kind op;
  • Je zorgt voor eten en drinken;
  • Je geeft je kind onderdak;
  • Je zorgt dat je kind naar school kan.

Ook ben je als ouder aansprakelijk als je kind bijvoorbeeld iets van anderen kapot maakt. Het ouderschap stelt zo behoorlijk wat eisen aan je en daar kun je onzeker van worden.

Verantwoordelijkheid kind neemt toe

Naarmate kinderen ouder worden, krijgen zij zelf meer verantwoordelijkheid. Je kind neemt steeds meer beslissingen zelf en praat mee over regels en afspraken binnen jullie gezin. Ook leert je kind met geld omgaan. Je bereidt je kind zo voor op de eigen toekomst.

Wanneer ouders overlijden

Het is verstandig om na te denken over de toekomst van je kinderen wanneer jij en/of je partner komt te overlijden. Wat gebeurt en dan met je kinderen? Bij wie gaan ze wonen? Wie is de voogd?

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0525 - 788 101 of neem online contact op