Schuldgevoel

Als ouder wil je dat je kind gelukkig is en zich goed kan ontwikkelen. Daarom kun je je soms schuldig voelen wanneer het leven van je kind anders loopt dan je graag wilt.

Schuldgevoelens

Omdat jij je verantwoordelijk voelt, kun je je soms schuldig voelen wanneer iets fout gaat. Bijvoorbeeld:

  • wanneer je niet door hebt dat je kind ziek is en het toch naar school stuurt;
  • wanneer een ongeluk gebeurt;
  • of als je niet doorhebt dat je kind wordt gepest.

Het is goed om kritisch naar jezelf te kijken en te leren van je fouten. Maar leg de lat niet te hoog: iedere ouder maakt fouten. Praat erover met mensen die je vertrouwt. Vaak merk je dat andere ouders dit soort situaties ook meemaken, dat het niet zo erg is als je nu misschien denkt.

Je kind leren loslaten

Sommige ouders zijn overbezorgd. Of hebben het gevoel dat zij moeten zorgen dat het leven van hun kind op rolletjes loopt. Dat kan niet. Zoveel invloed heb je niet als ouder.

Je kind heeft een eigen karakter. Bovendien wordt je kind beïnvloed door andere mensen en omstandigheden. Soms is het juist goed om dingen los te laten. Zeker naarmate je kind ouder wordt. Ook omdat je kind moet leren dat het niet altijd meezit en ook zelf dingen op moet lossen.

Hulp zoeken voor jezelf

Soms kun je door bijvoorbeeld een scheiding of andere problemen niet goed voor je kind zorgen. Je hoeft je problemen niet alleen op te lossen: praat erover met iemand die je vertrouwt. Of zoek hulp bij de huisarts.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0525 - 788 101 of neem online contact op