Schulden

Veel jongeren lenen bij vrienden of familie als ze zelf niet voldoende geld hebben. Voor één keer is dat niet zo erg, maar als het een gewoonte wordt, is je kind al snel constant aan het terugbetalen. Kopen op afbetaling, kredieten en telefoonrekeningen kunnen leiden tot hoge schulden die met rente moeten worden terugbetaald.

Schuld en aansprakelijkheid

Tot je achttiende jaar mag je alleen uitgaven doen die bij je leeftijd passen. Voor grotere uitgaven zijn de ouders verantwoordelijk. Ouders kunnen een aankoop of bestelling terugdraaien. Zodra kinderen 18 zijn, kunnen ze in principe alles zelf kopen, maar als je kind nog niet voldoende inkomen heeft, kan het geen dure spullen op afbetaling kopen of een grote lening afsluiten.

Boven de 18 jaar ben je zelf aansprakelijk voor de financiële gevolgen als je getekend hebt voor een aankoop of lening. Dat geldt ook voor aankopen via internet. Schulden komen dan altijd voor rekening van de jongere. Als ouder hoef je daar dus niet voor op te draaien.

Hoe help je schulden te voorkomen of op te lossen?

Het is lastig om prijsbewust te zijn en de verleidingen van reclame te weerstaan. Twintig procent van de jongeren geeft al het geld direct uit als het binnenkomt! Het is goed om jongeren te leren geen schulden te maken. Geef zelf het goede voorbeeld door alleen te kopen wat je kunt betalen. Praat samen over geld en over hoe je kunt zorgen dat je geen schulden krijgt.

  • Houd bij wat je inkomsten en uitgaven zijn.
  • Koop niet op afbetaling.
  • Los meteen je schuld af zodra er extra geld binnenkomt.
  • Koop alleen dingen die je echt nodig hebt en kunt betalen.
  • Schakel hulp in als dat nodig is.
  • Op de site van het Nibud lees je wat je kunt doen om (kleine) schulden aan te pakken.

Gokken

Gokken is een verslaving waardoor je geldproblemen kunt krijgen, zeker als je niet veel te besteden hebt. Als je kind een gokverslaving heeft, is het belangrijk om daar op tijd iets aan te doen.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0525 - 788 101 of neem online contact op