Seksuele ontwikkeling 6-9 jaar

Vanaf zes jaar worden kinderen steeds nieuwsgieriger naar hun eigen geslachtsdeel en ook naar dat van anderen. Verliefde gevoelens, maar ook schaamte en onzekerheid kunnen een rol gaan spelen.

Aanraken geslachtsdelen en spel

Vanaf ongeveer zes jaar hebben kinderen geleerd dat het aanraken van geslachtsdelen en seksueel spel privé is. Ze blijven nieuwsgierig en bekijken elkaars geslachtsdelen of raken deze aan, maar doen dit steeds vaker op plekken waar volwassenen hen niet zien. De meeste kinderen pikken deze 'ongeschreven' regels gaandeweg op. Ze doen dit in hun eigen tempo: de een wat sneller, de ander wat langzamer.

Schaamte

Op deze leeftijd geven kinderen aan dat ze zich 'mal of giechelig' voelen na het stimuleren van de geslachtsdelen. Ook voelen sommige kinderen zich op deze leeftijd schuldig na stimulatie van de geslachtsdelen. Dit is heel normaal op deze leeftijd.

Verliefdheid

Rond zeven jaar gaan kinderen fantaseren over verliefdheid en seks. Ze fantaseren bijvoorbeeld over met wie ze verkering willen of met wie ze later willen trouwen. Kinderen kunnen heel verliefd zijn. Ze willen naast elkaar zitten en elkaars hand vasthouden. Voor je kind is de verliefdheid heel echt. Maar meestal bedoelen ze er mee dat ze de ander heel erg lief vinden.

Meiden en jongens

Jongens en meiden spelen vanaf een jaar of zeven vaker apart. Ze doen dan 'echte' jongensdingen en 'echte' meidendingen. Als jongens en meiden samen spelen, vinden ze dat vaak spannend. Ze zijn verlegen of gaan juist heel stoer doen.

De beelden over wat bij jongens en een meiden hoort vervagen. Kinderen hebben geleerd dat je ook een jongen kunt zijn als je je 'meisjesachtig' gedraagt en andersom.

Ongemakkelijk en onzeker

Vanaf een jaar of zeven kan je kind zich in zijn blootje of bij het uitkleden ongemakkelijk gaan voelen. Ook jonge kinderen hebben recht op privacy en door dit serieus te nemen leert het op jonge leeftijd dat het grenzen aan mag geven en dat deze gerespecteerd worden. Op deze leeftijd worden kinderen zich meer bewust van zichzelf en van verschillen met anderen. Ze kunnen zichzelf gaan vergelijken met anderen of met beelden op tv en internet. Hierdoor kunnen ze onzeker raken over hun eigen lichaam.

Ontdekken van het lichaam

Jonge kinderen van acht en negen jaar kunnen 'lekkere' of 'spannende' plekjes noemen of op het lichaam aanwijzen. Het ontdekken van deze plekjes maakt deel uit van een gezonde seksuele ontwikkeling. Kinderen leren zo wat ze prettig en niet prettig vinden.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op Kindenseksualiteit.nl en NJI.nl. Je kunt ook de brochure Seksuele opvoeding van kinderen 0-6 jaar en de brochure Seksuele ontwikkeling kinderen 0-18 jaar downloaden van de website van Rutgers.nl.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0525 - 788 101 of neem online contact op