Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking, of meningitis, wordt meestal veroorzaakt door de schadelijke typen meningokokkenbacteriën, pneumokokken of de Hib-bacterie. Je kind krijgt vaccinaties die hersenvliesontsteking moeten voorkomen. Helaas zijn er ook andere bacteriën en virussen die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken.

Hersenvliesontsteking is een zeer ernstige aandoening. Als je vermoedt dat je kind geïnfecteerd is, is het noodzakelijk om acuut medische hulp in te schakelen.

Infectie en symptomen

Hersenvliesontsteking ziet er in het begin vaak uit als een zeer zware griep. Je kind wordt binnen 1 of 2 dagen steeds zieker en krijgt last van de volgende symptomen:

  • hoge koorts;
  • hoofdpijn;
  • overgeven;
  • in de war zijn;
  • suf zijn;
  • overgevoelig zijn voor licht of geluid;
  • een stijve nek als je de kin naar de borst beweegt. Dit hoeft niet altijd zo te zijn!

Vlekken op de huid

Het kan ook zijn dat je kind vlekken op de huid krijgt die niet weggaan als je er op drukt (bijvoorbeeld met een glas). De vlekken zijn een teken van bloedvergiftiging door de bacteriën. Ze beginnen als kleine speldenknopjes, maar worden geleidelijk groter. Dat gebeurt meestal binnen een paar uur, soms zelfs voordat andere symptomen zichtbaar zijn. Als je kind deze vlekken heeft, is er dringend medische hulp nodig.

Diagnose en behandeling

De arts stelt een diagnose door een of meerdere tests te doen. Als je kind inderdaad geïnfecteerd is met de schadelijke bacteriën, zal er een behandeling plaatsvinden met antibiotica. Hoe eerder deze behandeling begint, hoe meer kans er is op herstel. Daarom wordt de behandeling vaak al gestart bij een voorlopige diagnose van een hersenvliesontsteking.

Complicaties

Als behandeling te lang op zich laat wachten, kunnen er ernstige complicaties optreden. Mogelijke complicaties van hersenvliesontsteking zijn: doofheid, epileptische aanvallen en uitval van zenuw- of hersenfuncties. Mogelijke complicaties van bloedvergiftiging zijn: bloedingen doordat het bloed niet goed stolt en verminderde bloedtoevoer naar organen en weefsels.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0525 - 788 101 of neem online contact op