Zwart of wit werken

Zwartwerken, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat betekent het nou precies? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Wat is witwerken?

Als je werkt, moet je belasting betalen en betaal je sociale premies voor als je ziek wordt. Je werkgever houdt dat in van je brutoloon. Op je loonstrook kun je zien wat je brutoloon is en hoeveel belasting en sociale premies je betaalt. Het bedrag dat je overhoudt, krijg je maandelijks op je rekening gestort. Dat is je nettoloon. Als je op deze manier bij een baas werkt, werk je 'wit'.

Witwerken

De voordelen van witwerken:

  • Je hebt recht op betaling als je ziek bent.
  • Je hebt recht op vakantiedagen.
  • Als je een ongeluk krijgt op je werk, ben je verzekerd.

Als je geen vast aantal uren werkt, gelden andere regels. Vraag dan even na bij je werkgever hoe het geregeld is met vakantiedagen en wat je krijgt uitbetaald als je ziek wordt.

Zwartwerken

Als je zwartwerkt, krijg je meestal contant betaald. Je hebt geen recht op een contract. Als je zwartwerkt betaal je geen belasting en sociale premies en krijg je geen loonstrook. Je bent ook niet verzekerd en je krijgt geen ziekte- en vakantiegeld.

Nadeel van zwartwerken

Zwartwerken is verboden, maar toch wordt het veel gedaan. Het kost de werkgever minder geld en zelf krijg je meer, omdat je geen belasting en premies betaalt. Dat klinkt misschien als een voordeel, maar dat is het eigenlijk niet. Je werkgever hoeft namelijk niets voor je te doen als je een ongeluk krijgt of ziek wordt.

Kijk voor meer informatie over zwartwerken op FNVJong.nl

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0525 - 788 101 of neem online contact op