Verlegen
Nu je groter wordt, ga je steeds meer dingen zelf doen. Voor jezelf opkomen en je inleven in anderen zijn dan goede eigenschappen om te hebben.
Maar misschien ben je verlegen. En ook al vinden heel veel mensen rode wangen charmant, jij zit er toch maar mooi mee!
Wat is verlegenheid?
Als je verlegen bent, voel jij je ongemakkelijk, bijvoorbeeld omdat je in een onbekende situatie bent of omdat je denkt dat je wordt beoordeeld. Het kan zijn dat je voelt dat je weg wilt, of dat je angstig wordt en je terugtrekt.
Tips tegen verlegenheid
- Wees aardig voor jezelf.
- Bedenk dat andere jongeren om je heen ook verlegen kunnen zijn.
- Probeer eens te kijken wat er met je gebeurt op een moment dat je verlegen bent. Hoe zit je erbij? Hoe kijk je? Als je dit weet, kun je jezelf langzaam veranderen. Bijvoorbeeld door anders te gaan zitten of staan, en uit te proberen bij welke houding je jezelf goed voelt.
- Neem kleine stapjes om je verlegenheid aan te pakken. Je hoeft niet ineens alles te durven.
- Probeer eens wat tegen iemand te zeggen en erbij te lachen. Vaak reageren mensen dan positief.
- Bang om tegen iemand te praten? Zeg een keer hallo. Een volgende keer zeg je hallo en vraag je hoe het gaat. Zo ga je elke keer een stapje verder.
Waar kan ik hulp vinden?
Als je het moeilijk vindt om contact te maken met anderen, of als je niet genoeg voor jezelf op kunt komen, dan kun je er met iemand over praten die je vertrouwt. Dat lucht op. Je kunt ook bellen met De Kindertelefoon (0800-0432) of met hen chatten op Kindertelefoon.nl. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.
Je kunt ook een cursus volgen. Bijvoorbeeld een weerbaarheidscursus of een training om voor jezelf te leren opkomen. Je huisarts kan je hierbij helpen, maar ook anderen. Dus don't be shy en benader je mentor, een leraar of de vertrouwenspersoon op school.