Boulimia

Heb je regelmatig eetbuien, bijvoorbeeld één keer per week of vaker? En probeer je na zo'n eetbui alles er weer uit te gooien? Dan kan het zijn dat je boulimia hebt.

Vreetbuien

Als je boulimia hebt, heb je vreetbuien: je eet dan in een korte tijd heel veel. Tijdens zo'n vreetbui kun je niet stoppen. Je hebt er geen controle meer over en je geniet ook niet echt van het eten.

Als de vreetbui voorbij is, baal je ervan en probeer je het eten zo snel mogelijk eruit te gooien. Bijvoorbeeld door veel te sporten, over te geven, of laxeermiddelen te gebruiken.

Gevolgen van boulimia

  • Stemmingswisselingen, omdat de hormonen verstoord worden.
  • Vermoeidheid door bloedarmoede.
  • Onregelmatige ongesteldheid of zelfs helemaal niet ongesteld worden.
  • Maag- en darmklachten.

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Het is belangrijk om eerst aan jezelf toe te geven dat je een probleem hebt. Probeer erover te praten met een goede vriend(in), je ouders of bijvoorbeeld je mentor. Dat is in het begin heel eng, maar het kan een enorme opluchting zijn. Je hebt nu immers iemand die jou steunt.

Durf je nog niet met je vrienden of ouders te praten? Dan kun je altijd bellen De Kindertelefoon: 0800-0432. Op Kindertelefoon.nl kun je ook met hen chatten. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

Waar vind ik hulp?

Als je hulp wilt, maak dan een afspraak bij de arts van de Jeugdgezondheidszorg of je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een specialist of een kliniek. Huisartsen en specialisten hebben zwijgplicht. Dat houdt in dat ze niets mogen doorvertellen aan bijvoorbeeld je ouders.

Een vriend(in) met boulimia

Als je iemand kent die het misschien heeft, probeer dan met hem of haar te praten. Misschien kunnen jullie dan samen hulp zoeken. De website Firsteetkit.nl is er speciaal voor als je denkt dat iemand in je omgeving een eetstoornis heeft.

Kijk ook eens bij:

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0525 - 788 101 of neem online contact op